•• Hygiena predaja potravín ••
Hygienu predaja potravín upravuje zákon č. 152/1995 Z.z. o potravinách v znení neskorších predpisov. Paragraf 12 (Predaj potravín) okrem iných ustanovení uvádza, že ten, kto potraviny predáva:
Osobitným predpisom je v zmysle tohto zákona je Nariadenie Európskeho parlamentu a Rady (ES) č. 852/2004 z 29. apríla 2004 o hygiene potravín v platnom znení. Toto nariadenie kladie dôraz na vymedzenie cieľov, ktoré treba dosiahnuť v oblasti bezpečnosti potravín, pričom zodpovednosť za prijatie bezpečnostných opatrení, ktoré treba zaviesť na účely zabezpečenia neškodnosti potravín, ponecháva na potravinárske podniky. Každý podnik musí mať vypracovaný vlastný systém kritických bodov, v ktorom musia byť podchytené všetky možné riziká. Predajca tak plne zodpovedá za zavedenie potrebných hygienických opatrení.
Priestory a zariadenia musia zabraňovať prieniku škodcov, musí byť možnosť udržiavať osobnú aj prevádzkovú hygienu. Vždy musí byť k dispozícii prívod vody a sanitárne zariadenia. Zvláštne ustanovenia platia pre zaobchádzanie s odpadmi, v predajni nemôžu byť zhromažďované vyradené veci a odpady, ale musí byť priebežne odstraňované do vyčlenených nádob a skladov.